sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Keskosjuttuja

Tervetuloa uuteen blogiini niin uudet kuin vanhat lukijani! Tämä blogi kertoo värkkäyksistäni, jotkut niistä onnistuvat toiset taas eivät, mutta en anna sen häiritä, pääasia että teen :-)
Viime jouluksi polkaisimme kamppanjan Oysin vastasyntyneiden teho-osastolle ja pääsin minäkin sitten osallistumaan. Tein parit nutut ja pöksyt, joita sitten soviteltiin ihan oikeille keskosille. No onneksi ei mennyt ihan metsään, vaan niistä löytyi pari tosi hyvää mallia, joista sitten kirjoitin ohjeetkin.
 
 
 
Malli Keskosnuttu
Lanka Hjertegarn Ciao Trunte ja Viking Baby Ull
Menekki Vähän reilut 50g (en punninnut)
Puikot 3,0mm KnitPro pyöröt (tai käsialan mukaan)

Ohje


Luo pyöröpuikoille 32 silmukkaa. Etukappaleissa silmukoita on 2, hihoissa 8 ja takakappaleessa 12. Neulo kerros oikein ja erottele tässä vaiheessa kappaleet silmukkamerkein. Tämän jälkeen lisää joka toisella kerroksella silmukkamerkin molemmin puolin 1 s. Kerroksella lisätään siis raglansaumoihin 8 silmukkaa.Lisää samalla molempiin etureunoihin 1 s joka toisella kerroksella 4 kertaa. Tämän jälkeen lisätään molempiin etureunoihin 3 s. Jatka neulomista niin kauan että silmukoita on yhteensä 182 (26+42+46+42+26). Tämän jälkeen neulo 27 silmukkaa, ota hihan 42 silmukkaa kaapelille tai apulangalle, luo tilalle 4 s. Neulo takakappaleen 46 silmukkaa, ota toisen hihan silmukat pitoon ja luo tilalle 4 s ja neulo toisen etukpl:n silmukat. Jatka aina oikein neulomista kunnes kappaleen pituus hiha-aukosta on 9 -10cm ja päätä silmukat. Ota hihan silmukat puikolle neulo oikein ja poimi hiha-aukon alalaidasta 7 silmukkaa. Neulo hiha suljettuna neuleena joka toinen kerros oikein joka toinen kerros nurin kaventaen joka toisella kerroksella hihan sisäsaumasta 1 silmukka. Hihakavennukset voi lopettaa, jos hiha näyttää kapenevan liikaa. Hihoissa on syytä olla hieman väljyyttä. Kun hihan pituus on noin 8 cm, päätä silmukat.Neulo toinen hiha samoin päättele langanpäät ja ompele napit. 

Huom! Ei näiden silmukkamäärien kanssa niin tarkkaa, keskosnuttuja tarvitaan erikokoisia, kuten keskosetkin ovat. Tämä koko on juurikin sopiva 1,7kg pikkunyytille. Tämän pienempiä ei kannata tehdä, mutta hieman suuremmat ovat myöskin toivottuja. Lisää vain raglanlisäyksiä esim. 2 kerrosta, kokonaispituutta 2-3 cm sekä hihojen pituutta 1-2cm, niin hieman suuremmatkin keskoset pysyvät lämpiminä! 


Malli Keskosvauvan housut
Lanka Hjertegarn Ciao Trunte ja Viking Baby Ull
Menekki Vähän reilut 50g (en punninnut)
Puikot 3,0mm KnitPro pyöröt (tai käsialan mukaan)
 
Ohje


Aloita lahkeensuusta ja luo sukkapuikoille 40 s. Neulo suljettuna neuleena 2,5-3cm joustinneuletta. Jatka sileää neuletta ja lisää lahkeen sisäsaumassa joka 4 krs 1s.Kun lahkeen pituus on 13-14 cm ja jätä silmukat odottamaan.Neulo toinen lahje samoin. Siirrä sitten molemmat lahkeet pyöröpuikoille seuraavasti: Neulo oikean lahkeen etupuolen silmukat pyöröpuikolle, luo haarasaumaan 5 s ja neulo vasen lahje pyöröpuikoille. Lisää taas 5s ja neulo oikean lahkeen takakappaleen silmukat pyöröpuikoille. Neulo nyt suljettuna neuleena 10cm.Takaosan on syytä olla hieman korkeampi, joten takaosa neulotaan lyhennetyin kerroksin. Kun tulet takappaleen loppuun niin 2 s ennen sivusaumaa, käänny ja neulo nurin kunnes jäljellä on 2 s. Käänny ja neulo oikein 2 s ennen edellistä käännöskohtaa. Käänny ja neulo nurin ja käänny 2 s ennen edellistä käännöskohtaa. Tee näitä lyhennettyjä kerroksia yhteensä 8 krs. Käännöskohdassa voit kiepauttaa langan silmukan ympäri, jottei käännöskohtaan tule reikiä. Neulo tämän jälkeen 2 krs oikein kokohousujen ympäri. Neulo tämän jälkeen joustinneuletta 3 krs. Seuraavalla kerroksella tee (kumi)nauhakujaa varten reikäkerros suraavasti: *Neulo oikea ja nurja silmukka oikein yhteen, tee langankierto*. Toista *-* kerroksen loppuun. Neulo seuraava kerros normaalisti joustinneuletta. Neulo joustinneuletta vielä 6 krs ja päätä silmukat löyhästi. Lisää nauhakujaan esim. virkattu nauha tai pätkä reikäkuminauhaa ja nappi.
 
 Huom! Ei näiden silmukkamäärien ja senttien kanssa niin tarkkaa, keskoshousujakin tarvitaan erikokoisia, kuten keskosetkin ovat. Tämä koko on juurikin sopiva 1,7kg pikkunyytille. Tämän pienempiä ei kannata tehdä, mutta hieman suuremmat ovat myöskin toivottuja. Lisää lahkeeseen muutama silmukka leveyttä ja kokonaispituutta 2-3 cm, niin hieman suuremmatkin keskoset pysyvät lämpiminä!

Olen tehnyt myös parit muutkin nutut ja pöksyt, mutta nämä tässä esitellyt ovat ne, jotka olivat toimivia. Jos joku nyt kiinnostuu tekemään näitä ja auttamaan niitä kaikkein pienimpiä, niin valmiita voi toimittaa esimerkiksi Oulun Lankamaailmaan, josta ne kulkeutuvat tarvitsijoille.
Niin ja sain yhden uuden projektinkin valmiiksi. Vielä kun saan kuvat ladattua koneelle, niin kerron lisää. Ongelma vaan on se, että kuvat on kamerassa ja kamera töissä :)
Kiitos rakkaat lukijani, kun löysitte uuteen blogiini! Toivottavasti tulette viihtymään!
 
(valitettavasti blogi pitä perustaa uudelleen, sillä edellisen kommentointimahdollisuuttta ei voinut muuttaa enää jälkikäteen, pahoitteluni!)
 

9 kommenttia:

 1. yeah, jippii, toimii!!! kiitos

  tervetuloa takaisin!! welcome back!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän vaati säätöä ja ylimääräistä vaivaa meille kaikille, mutta eiköhän tämä tästä. Positiivisempaan huomiseen ja uusi juttu jo suunnittelilla :)

   Poista
 2. Nyt kommentointi pelaa, mutta lukijaksi en vielä päässyt ilmottautumaan.

  Kaikkea hyvää uudelle blogillesi niin kuin sinulle itsellesikin! :)

  VastaaPoista
 3. Onnea uudelle blogille. Kiva on nimikin.:) Lupaan tässä että teen ainakin yhden tuollaisen keskosnutun tänä keväänä. :)

  VastaaPoista
 4. kiitos kun muokkasit ja päästään kommentoimaan. voi miten söpöt nuo neuleet on, ja varmasti tarpeellisia.

  VastaaPoista
 5. Uuden elämäsi alkulehdellä ollaan! Kaikkea hyvää Sinulle!

  VastaaPoista
 6. Elämä ei ole pelkkiä menetyksiä, se on myös saavutuksia! Yhden oven suljit takanasi, mutta edessäsi on tuhat uutta ovea. Uteliaana vain katse etiäpäin ja katsomaan mitä niiden ovien takana on. Hyvää ja kaikkea kaunista toivon sinulle!
  Ihania nuo keskosjutut. Kunpa ehtisin miekii edes yhden tekemään. Vaikka nuo on niin pieniä, että pianhan tollasen neuloo, kun vain osaa mittasuhteet kohdilleen. Jos sais jostain vaikka senttimitat esim. miehustan leveyteen ja pituuteen kainalosta helmaan ja hihan leveyden ja pituuden, niin niillä jo tekee langasta kuin langasta soppelin nutun. Ja housuihin pituudet vyötärön ympäri ja lahkeen pituus haarasta lankeensuuhun.

  VastaaPoista
 7. Onnea uudelle blogille ja uudelle elämälle! Tsemppiä!

  VastaaPoista