lauantai 21. helmikuuta 2015

Lapasjuttu

Tervepä taas, rakkaat lukijani! Nyt on taas kutomatehtaani käynnistynyt, ei puutu enää kuin kuvaaminen!

Muistui mieleen, että olenhan minä opetellut uuttakin! Minä kun en tykkää lapasissa perinteisistä aukkopeukaloista, niissä kun on peukalo on keskellä kämmentä ja peukalo kun ainakin minulla on tuossa kämmensivussa. Perinteinen kiilapeukalo on taas tuottanut hankaluuksia, koska pitäisi aina muistaa, millä kerroksella ja minkä verran niitä lisäyksiä pitäisi tehdäänkään ja vauhdilla kun hommia tekee, niin tuppaa välistä lisäykset tulemaan vähän miten sattuu ja sehän ei tarkalle insinööriluonteelleni sovi. Yksinkertainen ratkaisu tähän lapaspulmaan on selkeä ja yksinkertainen intialainen peukalo. Siinä kun lisäykset tehdään joka kerroksella ja niin kauan kuin puikolla on kämmenenleveydeltä silmukoita. Yksinkertaista, eikä tottaMalli: Lapanen intialaisella peukalolla
Lanka; Svarta Fåret Ulrika
Puikot 3,5mm KnitPro 15cm sukkapuikot
Menekki yhteensä n. 70g

Ohje:
Lanka Svarta Fåret Ulrika, ruskea, keltainen, violetti ja vihreä
 
Koko: naisen

Puikot 3,5 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan
Langamenekki: 1 kerä kutakin väriä
Mallineuleet Joustinneule 2 o 2n ja sileä neule: koko ajan oikein, 10 krs kutakin väriä.
Neuletiheys: 20s /10cm.

Vasen lapanen: Luo ruskealla langalla 3,5mm puikoilla 44 s ja jaa silmukatt neljälle puikolle. Neulo 2 o, 2n – joustinneuletta suljettuna neuleena 7 cm. Neulo tämän jälkeen sileää neuletta 5 krs ja aloita peukalokiilan lisäykset seuraavasti. Siirrä ensimmäisen puikon 5 oikeanpuolimmaista s toiselle puikolle. Ensimmäiselle puikolle jää 6 s ja toisella puikolla on peukalon 16s. Lisää tämän jälkeen joka krs ensimmäisen puikon loppuun 1 s pohjalangan lenkistä kiertäen oikein. Ensimmäisen puikon silmukkamäärä lisääntyy siis joka krs yhdellä silmukalla. Neulo näin kunnes ensimmäisellä puikolla on yhteensä 22s. Neulo 1 välikrs ja tämän jälkeen jaa ensimmäisen puikon silmukat 2:lle eri puikolle ja laita kaikki toisen puikon eli peukalon silmukat apulangalle odottamaan. Jatka neuloen sileää neuletta kunnes sileän neuleen korkeus on 14cm. Aloita sitten kärkikavennukset 1. ja 2. puikolla seuraavasti: 1 o, nosta 1 s neulomatta neulo 1 s ja nosta neulomaton s neulotun yli (ylivetokavennus), neulo 16 s, 2 o yhteen, 1 oikein. Neulo 3. ja 4. s puikko samoin. Neulo 1 krs ilman kavennuksia ja kavenna sitten seuraavasti: 1 o, ylivetokavennus, neulo 14 s, 2 o yhteen, neulo 1 s. neulo 14s, 1 ylivetokavennus, 1 o. Jatka kavennuksia tämän jälkeen joka kerroksella. Kun puikolla on jäljellä 8 s katkaise lanka ja vedä se loppujen s:iden läpi.

Peukalo:
Ota apulangan s:t puikoille ja poimi peukalonhangan kohdalta 2 s. Neulo sileää suljettua neuletta kunnes peukalon pituus on 5cm. Neulo sitten kavennuskrs: neulo s:t pareittain 2 o yht. Katkaise lanka ja vedä loppujen s:iden läpi. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Lapasten kokoa pystyy helposti säätämään silmukkamäärää vaihtamalla. Tämä lapanen istuu kuin hansikas ;-)

Piti tieten toisetkin lapaset tehdä ja testata, ihan vain hoksatakseni, että näinkö yksinkertaista tämä on ja totta se on, kokeilkaa ja ihastukaa!


Rentouttavaa viikonloppua!

5 kommenttia:

 1. Kivan näköiset lapaset ja tuo peukalonteko kuulostaa sen verran mun mielen mukaiselta, että pitää varmaan seuraaviin peruslapasiin kokeilla :)

  VastaaPoista
 2. Kivanoloisia lapasia. Kiitos myös peukalonohjeesta.

  VastaaPoista
 3. Niin moni on intialaista peukkua kehunut, että varmaan pitää itsekin kokeilla. Kiitos ohjeesta :)

  VastaaPoista
 4. Ihania lapasia. Sain noista ekoista vinkin uuteen puseron raidoitukseen. Löytyi tuota Ulrikaa juuri noissa väreissä lootan uumenista.

  VastaaPoista
 5. Kauniit lapaset. Mie eksyin entiseen blogiisi ja jotenkin järkytyin teidän erosta. Avoimen rohkeasti kerroit tunteistasi ja se on hyvä se. Itse olen eroa halunnut, vuosien pahan olon jälkeen päätös erosta helpotti. Kunnes tajusin, että eksäni lasten kautta tulee minua kiusaamaan. Ja tätä tilannetta on nyt kestänyt jo nelisen vuotta, yhtä tunteiden myllerrystä. Surullista, ettei aikuiset voi asioitaan asiallisesti hoitaa, niin että kaikilla olisi hyvä olla. Millainen ihminen saa hyvän olob toisen pahasta olosta? Kaikkea hyvää sinulle kuitenkin, kauniita neulomuksia olet tehnyt, toivottavasti käsityöt tuottavat sinulle iloa edelleen.

  VastaaPoista